Pages Menu
Categories Menu

Amygdala

Även kallad vår hjärnas vakthund och är känslohjärnan som kidnappar förnuftet innan informationen har processats logiskt. Amygdala hjälper oss att bedöma om något är bra eller dåligt för oss, det kan gå blixtsnabbt att reagera. Logiken (hippocampus) som är mer förnuftig hinner inte med, nya och gamla minnesfiler som liknar varandra blandas ihop vilket kan vara förvirrande och frustrerande både för oss själva – och andra.

Du står inför kollegorna på jobbet och ska presentera om något som du är kan bra, men kroppen signalerar fara och allt du har förberett är som bortblåst. Förnuftet har blivit kidnappat av rädslan.vakthund

Kanske beror din starka reaktion som du får när du ska hålla din presentation på att du faktiskt upplevt en verklig traumatisk händelse i en liknande situation. Att du en gång som liten skulle läsa högt i skolan och det var det värsta du visste. Du kände dig ledsen och förödmjukad när det viskades om hur du läste.

Såret är djupt och förföljer dig i olika situationer – även fast du rent logiskt VET att du kan ditt ämne.

I amygdala hanteras våra känslomässiga minnen. Om vi upplevt något som gjort oss rädda eller hotade kommer amygdala ihåg händelsen så att den kan slå larm om vi befinner oss i en liknande situation igen. Allt detta sker oftast på ett omedvetet plan vilket styr och begränsar oss i våra relationer, privat och i yrkeslivet.

Det sitter i ryggmärgen
Uttrycket stämmer verkligen, så länge vi inte kan förändra våra inlärda beteenden och präglingar på den nivån (amygdala) styrs vi och begränsas av dem. Och det är mindre lätt att prata sig till en bestående förändring på denna nivå. Logiken har en koppling till amygdala, men går MYCKET långsammare, så innan man hunnit processa informationen logiskt har amygdala skickat ut signaler som har med flykt eller anfall att göra – hjärtat slår snabbare, musklerna spänns, adrenalin utsöndras och vi kan till och med drabbas av panik.
När det ”smäller till” gör vi precis likadant som vi alltid gjort … alldeles oavsett hur pålästa vi är, även fast vi vet att vi agerar fel, eller hur illa vi gör oss själva och andra – för det är inte logiken som bestämmer i det ögonblicket, det är amygdala – vår hjärnas vakthund. Och det sker på en millisekund!

Vi gör alltid det vi tror är bäst enligt våra omedvetna och undermedvetna beslutsprocesser (till 80% enligt forskning) som styrs av amygdala. När det omedvetna står i opposition till det medvetna – vinner alltid det omedvetna! Vill vi ha en bestående förändring måste vi komma i kontakt med rätt del i oss, den som styr över känslorna, det vill säga amygdala, och göra en förändring på den nivån.

parla2Om du vill bli framgångsrik med att vara dig själv, bli den du är ämnad att vara och få det liv du drömmer om –
då behöver du lösa upp blockeringar i det omedvetna, undermedvetna och där dina känslominnen finns lagrade – i amygdala.

Metoden är kinesiologi och är en lära där man muskeltestar spänningen i nervsystemet. Med denna metod kan man testa en persons sanning och tankar. Elektriciteten i vårt nervsystem är våra tankar. Tillsammans utforskar vi varsamt grundorsaken till det som hindrar dig från att leva din fulla potential.  Vi förändrar de gamla sanningarna och gör en förändring på djupet som mer stämmer överens med din verklighet idag.

Resultaten är bestående och det innebär att man inte längre behöver lära sig att ”hantera” symptomen, eller agera efter ”gamla tolkningar och övertygelser” eftersom grundorsaken till problemet är borta.

En referens som jag har är en kvinna som hade panikångest under sju år. Hennes panikångest är helt borta och de begränsningar som de inneburit både privat och yrkesmässigt. Här kan du läsa om mina referenser.

Utbildning: Diplomerad NLP Practitioner, Diplomerad Psykosyntesterapeut PsA, Mental kinesiologi: Diplomerad TUNING specialist, Holistisk kinesiologi

Priser, tidsbokning och praktisk information hittar du här. Jag tar emot klienter på Riddargatan 28, Östermalm i Stockholm samt Magasinet i Almunge utanför Uppsala.